skip to main content
Ga naar de homepage
EN

Case study Secure Data GMBH

Case study Secure Data GMBH

Secure Data is een in 2008 opgericht bedrijf dat IT-beveiligingssoftware, infrastructuur en adviesdiensten aanbiedt om zijn klanten te ondersteunen bij het bereiken van veilige communicatie. Het bedrijf heeft momenteel 25 medewerkers en bedient de Duitse markt, die zeer dynamisch is en wordt gekenmerkt door een hoog innovatiepotentieel. Secure Data heeft een DIN SPEC (de Duitse variant van de NEN Spec) opgesteld voor een technologie die het heeft ontwikkeld op het gebied van IT-netwerkbeveiliging.

Een DIN-Spec of NEN -Spec is een document dat eisen opstelt met betrekking tot nieuwe producten, diensten en / of processen. In tegenstelling tot normen vereisen DIN SPEC’s echter geen volledige consensus en de betrokkenheid van alle belanghebbenden. Ze worden opgesteld in workshops De SPECs zijn een vertrouwd strategisch instrument om snel en gemakkelijk innovatieve oplossingen op de markt te brengen en te verspreiden.

Waarom deze keuze?

De redenering van het bedrijf was als volgt: de technologie is octrooieerbaar en superieur aan beschikbare oplossingen. Het bedrijf zei in dit verband: “Er is niets vergelijkbaars [met ons product]. Dit was uitgebreid gecontroleerd.” Toch heeft een octrooi geen zin.

Patenteren zou duur zijn (> € 150.000 geraamde kosten) voor het bedrijf en de verdediging tegen patentinbreuken zou kostbaar zijn. Als klein bedrijf beschikt het niet over de middelen om met de kosten van het patenteren om te gaan.

Verder zou het bedrijf geen octrooi-inbreuken kunnen ontdekken. De nieuw uitgevonden procestechnologie werkt immers op de achtergrond, dus er is geen manier om te bewijzen dat een concurrent deze gebruikt. In de woorden van de eigenaar van het bedrijf: “Octrooien hebben zoveel waarde als u wettelijk kunt afdwingen”. Hierdoor lijken geheimhouding en standaardisatie veelbelovender.

Verder gelooft het bedrijf niet in het geheim houden van de technologie, met name vanwege de persoonlijke overtuiging van de eigenaar dat het niet eerlijk zou zijn om een technologie te verbergen voor partijen die er mogelijk baat bij hebben.

Ook was DIN als standaardisatieinstantie zeer geïnteresseerd in de technologie.

Daarnaast wil het bedrijf in de toekomst nieuwe diensten aanbieden en promoten, zoals consultancy en certificering rond hun technologie, zoals de eigenaar heeft uitgelegd: “Het voordeel van de standaard is dat anderen mogelijk gecertificeerd willen worden en daar kunnen we geld aan verdienen. Met het octrooi zouden we daar waarschijnlijk geen kans toe krijgen, omdat mensen het gewoon zouden gebruiken zonder dat we het ooit zouden merken. “

En tot slot leidt standaardisatie tot een sterkere reputatie en betere verspreiding, aangezien de DIN SPEC naar een groot aantal standaardisatiepartners wordt gestuurd.

De eigenaar zegt in dit verband: “Dankzij DIN wordt de oplossing populairder. […] Vroeger was het een nicheproduct. Maar vanwege het publicatieproces kregen we er extra verzoeken voor.”